• image017.jpg
  • image030.jpg
  • image039.jpg

Przygotowania do Charytatywnego jarmarku  Bożonarodzeniowego

Koniec września, za oknem szaro, buro i ponuro, a nie biało. Jednak działając w stowarzyszeniu musimy działać z wyprzedzeniem dlatego już dziś zamieszczamy ten wpis.

W tym roku nasze stowarzyszenie organizuje nasz pierwszy Charytatywny Jarmark Bożonarodzeniowy - samodzielny, lub jako stoisko podczas jakiegoś już istniejącego, z bogatą tradycją wystawienniczą...

Wszystko zależy od naszych przyjaciół i sympatyków. Od tego co uda nam się zebrać :)

Szukamy osób , dla których Święta Bożego Narodzenia to czas dzielenia się radością , miłością i dobrocią serca. Szukamy osób, które są wstanie wspomóc nasze stoisko przekazując kartki, ozdoby świąteczne, może świąteczne wypieki. Tak naprawdę wszystko co kojarzy się ze świętami. Sami, jako rodzice i podopieczni stowarzyszenia wzięliśmy się do pracy i już szykujemy cudowne rzeczy "hand made"

Szczególnie gorąco do akcji zapraszamy SZKOŁY i PRZEDSZKOLA, aby w ramach propagowania empatii wobec słabszych rówieśników - uczniowie i wychowankowie placówek oświatowych, z pomocą nauczycieli - wykonali symboliczne ozdoby świąteczne, jako gest świątecznej życzliwości. Liczymy na Waszą kreatywność .

Pragniemy w ten sposób zdobyć środki na rehabilitację naszych dzieci, dla których los nie był zbyt łaskawy. Bardzo na Was liczymy.

Los niepełnosprawnych dzieci nie powinien być nikomu obojętny. Uważamy , że jeśli tylko możemy pomagajmy. Nigdy nie wiadomo czy sami nie będziemy potrzebowali pomocny.

Każdy z nas może włączyć się w naszą świąteczną akcję niesienia pomocy, wszyscy możemy coś dać od siebie.

Może zaproponuj taką akcję w firmie gdzie pracujesz, w klubie sportowym, w kole gospodyń, grupie tanecznej czy instytucji, którą reprezentujesz?

Może ktoś planuje wymienić wystrój świąteczny i nie ma pomysłu co zrobić z dobrymi dekoracjami?

Może masz zdolności artystyczne i jesteś w stanie przekazać własne działa rękodzielnicze?

Może lubujesz się w wypiekach świątecznych?

Może Twoi uczniowie będą otwarci na pomóc chorym rówieśnikom?

Może masz inny pomysł jak pomóc?

na pewno nie zaszkodzi udostępnić

Najgorsza będzie obojętność, a radość chorych dzieci niech będzie największą nagrodą.

------------------------------

Kontakt w sprawie akcji - przekazywania świątecznych darów - z Gosią 696 972 800 lub z zarządem stowarzyszenia 601 341 199 .

Sobotnie Lego warsztaty

Podopieczni stowarzyszenia sobotnie popołudnie (1.10) mogli spędzić aktywnie, próbując swoich sił w składaniu klocków lego i elementach robotyk w sali --->> BRICK FREAK - sala zabaw i wypożyczalnia klocków

Spotkanie możliwe dzięki --->> Głubczycka Szkoła Chóralna "Angelus Cantat" za co z całego serca dziękujemy, szczególnie gorąco dziękujemy Pani Agnieszce Tomaszewskiej.

Obszerniejsza relacja na naszym profilu na FB, gdzie sami zobaczycie, że kreatywne zajęcia przypadły dzieciom do gustu. A i pyszne gofry były hitem.

Walne Zebranie Członków 13.09.2022

Wczoraj (13.09) odbyło się kolejne Walne zebranie członków stowarzyszenia Tacy Sami. Było to czas podsumowań i wyciągnięcia wniosków. Nadal szukamy sposobów i możliwości zapewnia terapii dla naszych dzieci oraz pozyskania funduszy na ten cel bo wiemy, że czasy coraz trudniejsze dla wszystkich. Nie poddajemy się i walczymy z nowymi siłami. A z nowości... z wielką radością informujemy o nawiązaniu współpracy z nową terapeutką p. Karoliną Lulek. Każdy kto choć raz zetknął się z naszymi podopiecznymi wie, że już nie mogą doczekać się pierwszych zajęć muzycznych z nową Panią.

Pani Karolinie życzymy niegasnącej satysfakcji ze współpracy z naszymi podopiecznymi. --------------------------

W dalszym ciągu chętnie nawiążemy współpracę z psychologiem, terapeutą SI.

ZUS u Takich Samych

W ramach obchodów Dnia Osób z Niepełnosprawnością w dniu 21.09.2022 r. o godz. 16.00 (ŚRODA) zapraszamy osoby z niepełnosprawnościami, ich opiekunów oraz bliskich na spotkania z ekspertami ZUS do siedziby stowarzyszenia przy ul. Chrobrego 22 w Głubczycach.

Uczestnicy będą mogli skorzystać z porad ekspertów, uzyskać informacje na temat wsparcia dla osób z niepełnosprawnościami czy zintegrować się z innymi uczestnikami.

Specjaliści z ZUS wyjaśnią m.in. kwestie podlegania ubezpieczeniom społecznym, powiedzą jak uzyskać świadczenia dla osób z niepełnosprawnościami (renty i dodatki), jak wygodnie i bezpiecznie załatwić sprawy w ZUS bez wychodzenia z domu czy jak założyć konto na Platformie Usług Elektronicznych ZUS

Wydarzenia ma charakter otwarty. Nie trzeba się na nie zapisywać, a udział jest bezpłatny.

Serdecznie zapraszamy.

Dożynki Wojewódzkie 2022

Dzięki uprzejmości Gmina Branice nasze Stowarzyszenia  mogło zaprezentować się wśród stoisk podczas Dożynek Wojewódzkich, odbyły się 4.09.2022 r. w Branicach.

Przeprowadziliśmy kolejną CHARYTATYWNĄ LOTERIĘ FANTOWĄ, z której dochód przeznaczymy na wymianę zużytych pomocy do terapii dla naszych podopiecznych.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że stowarzyszenie mogło uczestniczyć w takim prestiżowym wydarzeniu ze swoim, bogato wyposażonym stoiskiem, na którym mieliśmy pięknie zapakowane losy.

W zakupie torebek foliowych pomogła nam niezawodna firma i osoby skupione wokół TopTraktor.pl - ogłoszenia rolnicze z Panem Miachłem Biały na czele!  DZIEKUJEMY.

Dzięki loterii budżet stowarzyszenia powiększył się o: 7.353,80 zł

Za  hojność darczyńców i osób biorących w loteryjnej zabawie z całego serca wszystkim DZIĘKUJEMY!

Joomla templates by a4joomla